Virgil Popescu: ”Baticul nu te protejează de Covid-19”. Parcă în primăvară, orice era mai bun decât nimic?!

În primăvară, atunci când măștile nu se găseau mai deloc pe niciunde, ”autoritățile” ne spuneau că orice e mai bun decât nimic în a ne proteja pe noi și pe ceilalți în lupta împotriva coronavirusului. Un batic, o năframă, un fular, orice barieră care să împiedice stropii de salivă să sară de la un om la altul, sunt binevenite și acceptate.  Acum, după 8 luni, aceste metode nu mai sunt nici recomandate și nici acceptate. Acceptate sunt doar măștile ”certificate” și care  ne sunt arătate ca potrivite ca să ne protejeze…căci probabil, nu se vând atât de multe măști ”certificate”, pe cât ar fi trebuit de fapt să se vândă?!

Jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva Covid, iar Ministerul Economiei va emite un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Virgil Popescu, citat de Agerpres. El a precizat că, în urma controalelor făcute de ANPC, s-au găsit nenumărate nereguli.

Sunt dezamăgit de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Dacă vă spun că jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Vreau să dau un mesaj foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a spus Popescu.

Potrivit acestuia, ANPC a dat amenzi de 18 milioane de lei unor comercianţi care aveau la raft astfel de măşti neconforme.

De asemenea, ministrul a sfătuit oamenii să cumpere măşti româneşti.

Toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti în România, care pot asigura întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt acreditate, sunt verificate şi sunt cele mai bune de pe piaţă”, a completat Popescu.

El le-a cerut retailerilor şi reţelelor de farmacii să nu mai permită la comercializare produse neconforme.

Vom emite un ordin care să spună clar că aceste măşti nu asigură protecţie împotriva Covid, ca oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează”, a adăugat reprezentantul Guvernului.

sursa:criticmedia.ro