Vaccinul AstraZeneca prezintă risc de tromboză
Agenția pentru medicamente din Franța (ANSM) a confirmat existența unui risc de tromboză atipică asociată cu vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, subliniind totodată că raportul risc / beneficiu a rămas „favorabil”.
„Au fost declarate nouă cazuri de tromboză, atipice prin localizarea lor (în principal în zona cerebrală, dar și digestivă), care pot fi asociate cu trombocitopenie – scăderea numărului de trombocite în sânge – sau tulburări de coagulare”. Săptămâna precedentă au fost raportate trei cazuri, indică ANSM în ultima sa actualizare privind supravegherea vaccinurilor împotriva Covid-19.
Între 12 și 18 martie au fost raportate două decese, inclusiv cel al unui student la medicină din Nantes care a murit pe 18 martie, la câteva zile după ce a fost vaccinat.
„Timpul mediu – 8,5 zile după vaccinare”
„Natura atipică a acestor tromboze, imaginile lor clinice similare și intervalul relativ regulat până la apariție determină comitetul de monitorizare să confirme prezența acestui risc trombotic la persoanele vaccinate cu serul AstraZeneca”, explică agenția sanitară. Cazurile au apărut „în medie, după 8,5 zile de la vaccinare”. Șapte pacienți aveau vârsta sub 55 de ani și doi, peste 55 de ani.
Vaccinul dezvoltat de laboratorul suedezo-britanic și Universitatea din Oxford a fost suspendat pe 15 martie de mai multe țări europene, după ce au fost raportate mai multe cazuri de cheaguri de sânge, uneori letale. Franța a ridicat suspendarea pe 19 martie, la recomandarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), care l-a catalogat drept „sigur și eficient” și a afirmat că raportul beneficiu / risc este pozitiv.
„Un grup de experți” din cadrul EMA studiază „mecanismul de acțiune, orice factor de risc și orice date suplimentare pentru a explica evenimentele observate”, specifică ANSM. Din 1,4 milioane de doze AstraZeneca administrate în Franța până pe 18 martie, aproximativ 5.700 de efecte adverse au fost analizate de centrele de farmacovigilență, „majoritatea” caracterizate prin „simptome asemănătoare gripei, adesea de intensitate ridicată” (febră, cefalee, dureri musculare).