Vaccinarea populației ar putea deveni obligatorie

Sunt informații de ultimă oră de la Minsiterul Sănătății. Astfel, un paragraf din proiectul de buget al Minsiterului Sănătății spune despre adoptarea unei legi ce prevede și vaccinarea obligatorie a populației.

Vaccinarea populației ar putea deveni obligatorie

Din acel paragraf reiese faptul că se fac demersuri  pentru adoptarea legii ce o să oblige minsiterul să stabilească un calendar de vaccinare și să achiziționeze seruri.

Legea Vaccinării a fost trimisă în Parlament în anul 2017 de către Guvernul Tudose. Ea a fost adoptat de Senat și este în dezbatere în Camera Deputaților, unde s-au introdus zeci de amendamente. Acea precizare apare în proiectul de buget al Minsisterului Sănătății, la ”priorități strategice”, iar una dintre ele se referă la demersurile pentru adoptarea Legii Vaccinării, “care va cuprinde obligativitatea vaccinării populației”. Tot acolo se mai precizează că legea va obliga ministerul să constituie un plan de vaccinare și să achiziționeze vaccinuri.

Potrivit știrileprotv.ro, Ministerul Sănătății a fost întrebat dacă susține vaccinarea obligatorie a copiilor sau a populației generale în situații epidemiologice speciale, precum coronavirusul. A răspuns purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea, care nu a dorit să preczieze dacă ministerul susține ori nu stabilirea prin lege a vaccinării obligatorii. Acesta a spus că “vaccinarea copiilor și a populației generale în situații epidemiologice speciale se dovedește importantă mai ales astăzi, în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Trebuie să ținem cont că mai există și alte boli infecto-contagioase care ucid oameni. Ca să luăm doar exemplul rujeolei, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare, în primul semestru al anului trecut, în România au existat peste 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Ministerul Sănătății susține existența unei legislații protectoare pentru sănătatea publică în concordanță cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și a altor instituții naționale și internaționale”.

Legea Vaccinării, trimisă în Parlament în 2017

Legea Vaccinării a fost trimisă în anul 2017 în Parlament de Guvernul Tudose, iar la expunerea de motive se susținea că vaccinarea este obligatorie în 11 din cele 28 de state membre UE, dar și că admiterea la școală se face numai pe baza dovezii de vaccinare. Această legea a fost adoptată de Senat, iar acum se află în dezbateri la Camera Deputaților.

Articolul 6 prevede că vaccinarea este obligatorie pentru copii cu vaccinurile prevăzute în calendarul național de vaccinare, însă și pentru adulți sau pentru o parte din ei, în situații epidemiologice speciale, care sunt stabilite de către Ministerul Sănătății. În ce privește copiii, conform dezbaterilor de până acum, ar fi vorba de vaccinurile: hepatita B, difterie, tetanos, poliomelită, rujeolă, oreion sau rubeolă. Excepție ar face copiii care au contraindicații la vaccinare confirmate de un medic.

În 2020, legea a fost dezbătută în comsiile din Camera Deputaților, fiind depuse mai multe amendamente, dar nu a ajuns la vot final. În Comisia Drepturilor Omului a fost eliminat însă articolul ce prevedea pedepse pentru cei ce refuză vaccinarea și răspândesc o boală contagioasă. La Comisia de Sănătate a fost modificat un amendament, așa încât accesul copiilor nevaccinați în școală să nu fie interzis.

Sursa:playtech.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *