Vaccinarea nu va duce la imunitate de grup și nici la oprirea completă a răspândirii virusului
„Este vaccinul bagheta magică ce va opri epidemia? Nici eu nu o cred…Vaccinul nu va rezolva problema” (Didier Raoult).
Rezultatul cercetătorilor britanici de la The Lancet Infectious Diseases provine dintr-un calcul matematic. „Modelul nostru sugerează că este puțin probabil ca desfășurarea vaccinării în rândul adulților să oprească total înmulțirea cazurilor de COVID-19 în Marea Britanie. (…) O relaxare bruscă și timpurie a restricțiilor va provoca probabil un mare val de infecții, în timp ce o diminuare graduală a măsurilor pe parcursul mai multor luni ar putea diminua vârful unor viitoare valuri’” epidemice, anunță cercetătorul Matt Keeling, de la Universitatea Warwick, potrivit Știri pe Surse.
Metoda de calcul este următoarea: Pornind de la premisa că eficacitatea vaccinului, fie de la Pfizer sau AstraZeneca, va fi de 88% împotriva formelor simptomatice de COVID-19, iar indicele R (rata de reproducere – câte persoane infectează la rândul ei o persoană infectată) va scădea substanțial în urma vaccinării, totuși, dacă parametrul nu va coborî sub 1, adică o persoană infectată să infecteze chiar și mai puțin de o persoană, eliminarea restricțiilor odată cu încheierea vaccinării tot va provoca un alt val de infecții, care va aduce, la rândul lui, un număr considerabil de decese.
Studiul arată că amplitudinea viitoarelor valuri epidemice și numărul de decese vor depinde de cât de repede statele vor suspenda restricțiile, dar și de nivelul de acceptare al populației de a se vaccina.
Vaccinul îndelung-așteptat nu este bagheta magică ce va opri epidemia. Autorii studiului subliniază că inclusiv persoanele vaccinate ar putea deceda în urma infecției cu COVID-19, deoarece vaccinurile nu pot oferi o protecție de 100%.