Normal, paranormal sau spiritual?

Fluxul Vieții care intră prin Sahasrara e conectat și la Chakra Bindu, și această energie este cea care ajunge în Sinele nostru spiritual, în conștiință și în suflet, menținându-le activitatea.

În existența proprie de când suntem copii mici și până la vârsta senectuții vedem foarte multe lucruri. Viața practic ne pune la dispoziție o sumedenie de factori cu ajutorul cărora putem să înțelegem o serie de aspecte pe care le trăim de-a lungul vieții.

Desigur că fiind atât de preocupați de lucrurile cu care avem de-a face la exterior, în mijlocul societății, și prinși în tumultul împrejurărilor de tot felul, noi nu mai băgăm de seamă la un moment dat acești factori pe care viața ni-i oferă. Și începând de la o anumită vârstă începem să deviem de la drumul nostru evolutiv, deviere al cărui rezultat este îmbătrânirea. Sigur, veți spune mulți că îmbătrânirea este înscrisă în genele noastre. Da, așa este, dar dacă genele au programată o asemenea chestiune, e clar că pot avea în ele și o deprogramare a îmbătrânirii. Despre asta am mai explicat și vom mai aborda un astfel de subiect. Însă acum intrăm într-un subiect care se pare că este la ordinea zilei și încă este discutat aproape peste tot în lume. Și veți vedea că există niște intercalări, interferențe și condiționări care apar pe parcurs, dat fiind faptul că ne vom referi la felul în care ființa umană – fiecare individ separat în felul său – înțelege să-și trăiască existența.

Avem trei categorii de oameni care trăiesc în această lume, fiecare categorie având criteriile sale de considerare a lucrurilor în viață. În numărul trecut al revistei ați putut citi despre tiparele personalității, așa cum se manifestă ele la fiecare individ uman. Rețineți că nu există nici un individ care să nu manifeste cel puțin un tipar, dar la un moment dat din perspectiva evoluției spirituale, veți vedea în ce se transformă tiparul respectiv. Ca să nu pierdem timpul cu prea multe detalii, să spunem că aceste trei categorii pot fi clasificate conform celor trei nivele ayurvedice: sattva – spiritual, rajas – intelectual și tamas – materialist.

Este necesar să menționăm că din perspectiva structurii noastre ca ființe, avem o conexiune între Sinele spiritual și personalitatea noastră care este chiar ego-ul. În mod normal cele două părți ale ființei noastre se mențin conectate destul de bine până pe la vârsta de 30 de ani, cel mai bine acționând în perioada copilăriei și adolescenței. Pe măsură ce înaintăm în vârstă și acumulăm tot felul de informații sub forma educației și îndeplinirii sarcinilor familiale și profesionale, această conexiune dintre Sinele spiritual și personalitate se diminuează treptat și sigur. Astfel oamenii îmbătrânesc, copleșiți de griji și de tot felul de probleme, iar în cele din urmă pleacă – majoritatea neîmpăcați – din această lume cu senzația că nu și-au împlinit menirea.

Știința deja cercetează de exemplu legătura dintre minte și corp, precum și toată gama de stări induse de la nivel mental corpului. Tiparele pe care oricare dintre noi le manifestăm zilnic pot să imprime asupra corpului fizic o asemenea influență, încât la un moment dat devine un stil de viață. Dar să admitem ceea ce deja este realitate, și anume identificarea unor zone din creierul uman care sunt responsabile de atitudinea spirituală. Astfel în primăvara anului 2018 cercetătorii de la universitățile Columbia și Yale au anunțat că în urma cercetărilor amănunțite, au reușit să localizeze zona din creier care procesează experiențele noastre spirituale. Structura noastră cerebrală este extraordinară, însă deocamdată știm prea puține despre ea referitor la întregul ansamblu al capacităților sale.

În studiul lor apărut în publicația Cerebral Cortex, editată de către Oxford University Press, în data de 29 mai 2018, cercetătorii neurologi de la Columbia și Yale au explicat modul în care ei au generat experiențe spirituale cu relevanță personală, în cadrul unui grup de subiecți umani cărora li s-au scanat structurile cerebrale în timp ce asemenea experiențe se desfășurau. Ceea ce au reușit să descopere neurologii este că există „o casă neurobiologică” în interiorul structurii cerebrale umane, pentru gândirea și atitudinea spirituală. S-a constatat că atunci când ne gândim și simțim despre ceva mai măreț decât noi, cum este Dumnezeu de exemplu, o anumită parte a creierului se activează. Studiul sugerează că există o bază universală și cognitivă pentru spiritualitate, spre deosebire de o bază culturală pentru astfel de stări. Această nouă descoperire, spun cercetătorii, ar putea ajuta la îmbunătățirea tratamentului de sănătate mentală.

Studiile anterioare au examinat activitatea cerebrală a călugărilor budiști sau a călugărițelor catolice, adică acei oameni care sunt deja înclinați spiritual și familiarizați cu practica cultivării stărilor transcendente. Dar această cercetare a analizat subiecți din medii diferite cu diferite grade de religiozitate și noțiuni individuale total diferite despre ceea ce constituie o experiență spirituală.

Deși studiile au legat măsuri specifice ale creierului de aspecte ale spiritualității, niciunul nu a încercat să examineze în mod direct experiențele spirituale, în special atunci când se utilizează o definiție mai largă și modernă a spiritualității care poate fi independentă de religiozitate”, explică studiul. Deoarece există multe tipuri de momente transcendente cu diferite grade de semnificație pentru diferite persoane, a fost dificil să fie testate efectele generale ale spiritualității, spre deosebire de religiozitate. Deci, pentru acest studiu, cercetătorii au generat teste cu comenzi individuale care pun fiecare subiect în propria stare transcendentă relevantă.

Cu fiecare dintre cei 27 de subiecți – toți adulții tineri sănătoși – cercetătorii au creat un scenariu personal bazat pe experiențele spirituale anterioare auto-raportate de fiecare persoană. Oamenii de știință au scanat apoi activitatea creierului atunci când generează o astfel de stare la subiecți.

În timpul stărilor lor transcendente variate, toți subiecții au prezentat modele de activitate similare în cortexul parietal, care procesează senzația, orientarea spațială și limbajul și se crede că influențează atenția, printre alte funcții. Cu alte cuvinte, dacă lucrul care face ca o persoană să se simtă conectată la ceva mai mare care implică religia, natura sau un stadion plin de fani ai sportului, se pare că are același efect asupra creierului. Acesta este distinct de efectul altor forme de relaxare, potrivit cercetătorilor. „Am observat în condiția spirituală, în comparație cu starea de relaxare neutră, o activitate redusă în lobul parietal inferior stâng (LPS), un rezultat care sugerează că LPS poate contribui în mod important la procesarea perceptivă și la alte reprezentări ale sinelui în timpul experiențelor spirituale”, explică studiul.

DUPĂ SECOLE DE AMNEZIE SPIRITUALĂ, OAMENII ÎNCEP SĂ SE TREZEASCĂ DIN LETARGIA CONȘTIINȚEI, ÎNȚELEGÂND CĂ SUNT FIINȚE DIVINE.

Aceste schimbări din creier pot ajuta la explicarea motivului pentru care, în timpul experiențelor spirituale, bariera dintre sine și ceilalți poate fi redusă sau chiar eliminată cu totul. Deși avem nevoie de o anumită separare între noi și toți ceilalți pentru protecție și pentru a gestiona realitatea, eliminarea barierei din când în când este de asemenea valoroasă. O asemenea eliminare a barierei respective poate fi interpretată prin acea noțiune cunoscută în practica spirituală drept „eu sunt tu”, „eu sunt în toți ceilalți” sau „Dumnezeu este în toți”.
Asemenea studii ne demonstrează tuturor o altă realitate. Și anume că indiferent dacă suntem oameni obișnuiți, ori persoane care și-au început căutarea spirituală, ori chiar indivizi avansați în cercetarea și practica spirituală proprie, la oricare dintre aceste categorii se manifestă aceleași zone cerebrale când ne gândim la ceva important și mai ales dacă are legătură cu Dumnezeu. Un om care este complet materialist și-l interesează doar cele lumești este o persoană tamasică. Totuși dacă trece prin ceva neplăcut, din obișnuință și mai ales datorită eredității moștenite de la părinți se gândește imediat la Dumnezeu să-l scoată din situația aceea neplăcută. O face instinctiv mai mult, căci nu recunoaște în mintea sa pe Dumnezeu, dar chiar și așa i se activează respectiva regiune cerebrală.

Omul erudit de tip rajasic, care citește și caută, poate să-și activeze și el această zonă a lobilor parietali, însă activarea respectivei zone va fi sub 60%, deoarece folosindu-și preponderent intelectul, această categorie se străduiește să-l caute și să-l înțeleagă pe Dumnezeu cu mintea! Ori pe Dumnezeu nu-l poți înțelege cu mintea! Desigur că cei din această categorie îl caută pe Dumnezeu cu ajutorul științei, cum sunt neurologii și astrofizicienii de exemplu, dar pe Dumnezeu nu-l poți înghesui în jumătatea rațională a creierului tău. Și bineînțeles nu-l poți înțelege doar cu partea emisferei drepte, a abstractului creativ, așa cum întâlnim la omul spiritualizat, care trăiește practicând un stil de viață care să-l aducă mai aproape de Sinele său spiritual, care este reflecția lui Dumnezeu în propria ființă întrupată.

De exemplu doctorul Joe Dispenza, deja celebru în Statele Unite pentru seminariile sale, în cadrul cărora structura cerebrală a participanților este scanată pe viu de echipe de doctori care folosesc tot felul de aparate, susține că în timpul acelor meditații pe parcursul seminariilor au loc în structura mental-cerebrală a subiecților diverse schimbări, unele radicale, care deblochează tot ce era blocat anterior. Iar persoanele participante își depășesc tiparele de gândire, își schimbă definitiv atitudinea și își recunosc total propria spiritualitate doar într-o oră de meditație în timpul acelui seminar spiritual! Vi se pare imposibil? Joe Dispenza are dovezi zdrobitoare în acest sens! Deci, până la urmă despre ce este vorba?

Marea majoritate a omenirii nu crede în ceea ce nu se vede. De aceea este greu pentru mentalul lor să creadă că pot exista și alte lucruri decât cele vizibile, multe dintre ele dovedite de către știință până acum. Dar ce te faci că știința deja a pășit în domeniul cuantic, care este Regatul lui Dumnezeu, și începe să descopere lucruri care bulversează mintea umană?! Aici mă voi opri puțin asupra unui aspect care se perpetuează de mii de generații în mentalul colectiv. Putem spune că este vorba despre un tipar al negării constante a acelor chestiuni din domeniul subtil, care există dar care nu se pot vedea cu ochii fizici. Dar oamenii nu se gândesc la faptul că și aerul nu se vede, deși îl pot simți atunci când adie vântul. Am putea spune că dacă aerul nu-l putem vedea, nu există? Nu putem susține asta! Și atunci care să fie explicația faptului că în timp ce omul materialist nu crede, cel intelectual crede așa și așa, iar cel spiritual crede cu toată mintea sa? Ce blocaj există în zona aceea sau ce anume nu permite deblocarea? Căci cu certitudine este un blocaj.

Pentru cine cunoaște mai puțină anatomie, lobii parietali sunt situați în partea dinspre spate a capului, în zona dintre urechi, creștetul capului și creierul mic. Un alt exemplu în acest sens este cel al doctorului Deepak Chopra, celebru autor de cărți spirituale cunoscut în toată lumea. Cu ocazia unui episod din la fel de celebrul de acum serial „Extratereștrii antici” difuzat pe canalul History, Deepak Chopra s-a întâlnit cu unul dintre realizatorii serialului, Giorgio Tsukalos, cercetător și scriitor elvețian de origine greacă stabilit în Statele Unite. Tsukalos s-a întâlnit cu doctorul neurobiolog Dario Nardi, pentru a măsura undele cerebrale ale doctorului Chopra pe parcursul unei meditații. Scopul acesteia era de a vedea în timp real, mai ales că totul era monitorizat de către computer, ce fel de schimbări neuro-fiziologice se petrec în creier, în timp de doctorul Chopra efectua meditația. Echipa aceasta de cercetători a pornit de la ideea dacă nu cumva acest loc și totodată concept denumit Akasha se află de fapt chiar în mintea noastră, cel puțin ca o punte de legătură cu întregul univers informațional al întregului Cosmos. Analiza desfășurată în timp real, într-un interval de aproximativ 30 de minute, a pus în evidență același lucru ca cel descris mai înainte. Și anume că la doctorul Chopra începuse să se activeze partea din dreapta spate a capului, dintre creștet, urechea dreaptă și creierul mic. Aceeași zonă! Să fie asta „Casa lui Dumnezeu”?

Indiferent dacă un om este materialist, intelectual sau spiritual, această zonă a structurii cerebrale există, dar în funcție de propriul nivel evolutiv, ea este mai mult sau mai puțin activă. Desigur că referitor la această zonă cerebrală se poate spune că ar avea un fel de „centru” al ei, ca punct de convergență a unor energii și stări care să facă joncțiunea dinspre nivelul anatomic-eteric al creierului către cel cuantic aflat în dublura energetică a structurii cerebrale. Acest centru unde credeți că poate fi? Ce corespondență vizibilă are el? Ei bine, veți fi uimiți să aflați că poarta de intrare în „casa lui Dumnezeu” – care este capul nostru dar și întregul corp fizic (templul de care vorbea Iisus) – este situată în locul unde aveți ceea ce numim vârtejul de pe cap. Acea porțiune unde lângă creștetul capului firele de păr au răsucirea aceea într-un sens către stânga sau către dreapta.

Multe persoane, nu doar cele în vârstă, ci și din cele de 40-50 de ani au uneori dureri de cap în zona creștetului, dar nu în dreptul chakrei Sahasrara, care este conectată la creștetul capului, ci mai în spate puțin, adică exact la această chakră care se numește Chakra Bindu. Noi am numit-o „poarta casei lui Dumnezeu”. Uneori durerea se manifestă sub forma unei stări de apăsare pe acel loc, senzație resimțită asemănător ca și efectul produs de creșterea tensiunii arteriale. Când simțiți așa ceva în zona vârtejului capului, unde e chakra Bindu, este semnul că sunteți alimentați cu Energie Divină deoarece întreaga voastră structură anatomică are nevoie să fie reîncărcată. Chiar dacă pe durata a 2-3 ore simțiți această stare ca și când aveți tensiune, nu este așa. Și ca urmare nu vă grăbiți să luați pastile pentru tensiune. Mai bine vă așezați liniștiți și lăsați această energie care bate la „poarta casei lui Dumnezeu” să se manifeste în corp, pătrunzând treptat în fiecare parte a ființei voastre.

Reîntorcându-ne la subiectul articolului, fiecare om are momente când Dumnezeu îi bate la ușă, precum spunea Iisus. Căci El nu bate doar la „poarta inimii”, ci și la „poarta capului”. Căci prin Firul de Aur care leagă chakra Sahasrara de univers vine Fluxul Vieții care intră prin cap, în afară de cel pe care-l luăm din această lume sub formă de respirație. Fluxul Vieții care intră prin Sahasrara e conectat și la Bindu, și această energie este cea care ajunge în Sinele nostru spiritual, în conștiință și în suflet, menținându-le activitatea. Persoanele mai evoluate spiritual au această conexiune mult mai bună și mai vibrantă, așa ceva fiind reprezentat în Evul Mediu în picturile din biserici sub forma haloului din jurul capului sfinților.

Pe acest considerent al conexiunii cu chakra Bindu, se poate spune că la majoritatea oamenilor din această lume ea este închisă, blocată datorită conceptelor educative induse și preluate la nivelul lobilor frontali, care „găzduiesc” gândirea conștientă. Astfel marea majoritate au atenția îndreptată în partea din față a capului. Ok! Oamenii trebuie să fie conștienți, să știe și să înțeleagă ce-i cu ei pe lumea asta. Însă mulți nu reușesc asta. Dar ei se opresc la asta și atât! Ei cred doar ceea ce văd ochii lor și atât! Aceștia sunt oamenii normali, pentru care în lumea asta nu există și nu are loc paranormalul și spiritualul. Apoi cei care cred că există aceste aspecte dar nu le trăiesc, ci doar le cercetează. Aceștia sunt cei care cred în paranormal. Ei au deschisă parțial chakra creștetului și unii și pe cea a inimii. Iar cea de-a treia categorie este cea a celor spirituali, care au deschise chakrele inimii, mentalului, și chakra Bindu, deși mulți dintre ei pot să nu fie pe deplin conștienți de asta. Dar foarte mulți dintre ei trăiesc cu o atitudine – cu un tipar al personalității aliniat la Sinele lor spiritual – care devine un stil de viață, astfel încât ei trăiesc în sens spiritual. Dacă materialiștii care au închisă chakra Bindu au undele cerebrale pe nivelul beta înalte, fiind mereu anxioși cu privire la viața pe care o trăiesc, intelectualii au preponderent unde alfa combinate cu beta normale, ceea ce le oferă o atitudine mai deschisă. Iar cei spirituali au preponderent unde omega specifice deschiderii spirituale, iar asta se traduce, prin însăși stilul lor de viață trăită, cu tot ce are aceasta, prin a-l lăsa pe Dumnezeu să le călăuzească pașii și viața în toate. Căci odată ce Fluxul Vieții intră prin Bindu, Dumnezeu începe să se manifeste prin acel corp, acea personalitate și acel suflet. Sinele spiritual devine una cu Fluxul Vieții. Este ceea ce Iisus a spus de multe ori: „Eu și Tatăl Una suntem!” Odată ce Dumnezeu care este Fluxul Vieții pătrunde treptat în corp și în aură, El preia controlul complet. Asta este ceea ce Iisus numea Desăvârșirea.      

Sursa:revistacosmos.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *