Membrii ONG-urilor au votat pentru vânzarea companiilor de stat
Reprezentanții asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale ale societății civile au dat aviz favorabil în Consiliul Economic și Social pentru proiectul de act normativ al Guvernului care anulează restricțiile de vânzare timp de doi ani a acțiunilor companiilor de stat. Singurii care s-au opus au fost reprezentanții sindicatelor și mai mult de jumătate din reprezentanții patronatelor.
Deși este consultativ, avizul Consiliului Economic și Social (CES), organism format din reprezentanți ai societății civile, ai patronatelor și ai sindicatelor, este obligatoriu pentru orice proiect legislativ. Controversatul proiect de lege care anulează interdicția Parlamentului de a se scoate la vânzare, pe o perioadă de doi ani, acțiunile companiilor strategice ale statului, a ajuns la Senat cu un vot majoritar favorabil din partea CES. Dintre aceștia, 5 reprezentanți ai părții patronale și toți reprezentanții asociațiilor și fundațiilor neguvernamentale ale societății civile au votat pentru avizarea favorabilă a proiectului de act normativ. În cazul membrilor CES din partea ONG-urilor a existat o singură observație, aceea că se impune completarea proiectului legislativ cu un nou articol care să clarifice direcțiile sau domeniile ce urmează să fie susținute ca urmare a unor eventuale vânzări de acțiuni deținute de stat. Un singur reprezentant al patronatelor a preferat să se abțină de la vot, în schimb, ceilalți șase membri CES din partea patronatelor au avizat nefavorabil proiectul Guvernului. Reprezentanții sindicatelor din Consiliului Economic și Social au votat, in corpore, împotriva proiectului legislativ.
Interesul național nu este protejat
Contestatarii din CES ai proiectului legislativ au argumentat că expunerea de motive ce însoțește proiectul de act normativ nu furnizează elemente referitoare la viitoare norme de aplicare, fapt care poate da posibilitatea generării unor speculări de informații și de a privilegia anumite categorii de potențiali investitori, fapt ce contravine principiilor transparenței informațiilor și a concurenței loiale. ”Instrumentul de prezentare și motivare nu evidențiază impactul asupra mediului concurențial și nici date referitoare la ajutoarele de stat și nu justifică eliminarea restricțiilor în această perioadă, nefavorabilă din punct de vedere economic. Mai mult decât atât, mai degrabă statele cumpără acțiuni de la firmele ce au nevoie de ajutor, lucru permis de actuala legislație. Măsurile propuse nu sunt de natură a proteja interesul național în activitatea economică, fiind totodată susceptibile a lăsa loc unor interpretări și abuzuri”, au arătat reprezentanții sindicatelor și patronatelor din CES care au dat aviz nefavorabil proiectului legislativ.
Lovitură pentru Guvern de la Consiliul Legislativ
Proiectul legislativ emis de Guvern a primit aviz negativ și de la Consiliul Legislativ, care a solicitat reformularea și completarea acestuia. ”Este necesară completarea expunerii de motive cu argumente obiective concrete care se referă la scurtarea perioadei de indisponibilizare a participațiilor statului, în contextul crizei generate de actuala pandemie. Totodată, menționăm că achiesăm la punctul de vedere al Consiliului Concurenței nr.261 din 25 ianuarie 2021, în sensul că, pentru a evita incidența regulilor de concurență, înstrăinarea acțiunilor sau a activelor deținute de statul român trebuie fie să se desfășoare în baza unei proceduri deschise, transparente, necondiționate și nediscriminatorii, fie să aibă o bază de evaluare a acestora realizată de un evaluator independent, astfel încât tranzacția să se desfășoare la un preț corespunzător cu cel al pieței”, a precizat Consiliul Legislativ în motivarea respingerii actului normativ.
Sursa:national.ro