Mecanismul prin care sportul încetinește creșterea tumorală

Este cunoscut faptul că persoanele care fac sport au un prognostic mai bun decât pacienții inactivi. Recent, cercetătorii au descoperit o posibilă explicație pentru care sportul ajută la încetinirea creșterii tumorale la șoricei. Potrivit acestora, activitatea fizică modifică metabolismul celulelor T citotoxice, crescând capacitatea de luptă împotriva celulelor canceroase.

Rezultatele au fost publicate în revista eLife.

Studiile anterioare au arătat că activitatea fizică poate preveni anumite boli, precum și îmbunătăți prognosticul pacienților cu diverse tipuri de cancer. Totuși, încă este neclar mecanismul prin care sportul influențează pozitiv evoluția bolnavilor de cancer. O explicație posibilă ar fi că exercițiul fizic activează sistemul imun, crescând capacitatea organismului de a preveni și inhiba creșterea tumorală.

Cercetătorii din studiu au investigat modalitatea prin care celulele T citotoxice ale sistemului imun, celulele albe sangvine ce distrug celulelor neoplazice, răspund la activitatea fizică.

Ei au împărțit șoriceii cu cancer în două grupuri, dintre care unul a trebuit să exerseze la o roată care se învârtea iar celălalt să nu întreprindă niciun tip de efort fizic. Potrivit rezultatelor, la cobaii activi a încetinit creșterea tumorală, față de cei inactivi.

Apoi, cercetătorii au evaluat importanța celulelor T citotoxice, atât la cobaii activi, cât și la cei inactivi, prin injectarea unor anticorpi împotriva acestora. Anticorpii au evidențiat efectele pozitive ale sportului atât în ceea ce privește creșterea tumorală cât și supraviețuirea.

De asemenea, oamenii de știință au transferat celulele T citotoxice de la cobaii activi la cei inactivi cu tumori, observându-se o îmbunătățire a sănătății.

Pentru a evalua efectele sportului asupra creșterii tumorale, cercetătorii au izolat celule T, sânge și țesut imediat după ședințele de antrenament ale cobailor, măsurând nivelele unor metaboliți produși de către mușchi și eliminați în sânge în timpul efortului. Rezultatele au arătat că lactatul, unul dintre acești metaboliți, a crescut activitatatea celulelor T. De asemenea, celulele T izolate de la șoriceii activi aveau un metabolism alterat, în comparație cu cele de la cobaii inactivi.

Mai mult, cercetătorii au dorit să afle modalitatea prin care acești metaboliți se modifică ca și răspuns la sport, la specia umană. În acest scop, ei au recoltat probe de la 8 bărbați sănătoși, la 30 de minute după o ședință intensă de ciclism. Potrivit rezultatelor, la oameni s-au eliberat aceeași metaboliți ca și la cobai.

Concluzia este că activitatea fizică influențează producerea mai multor molecule și metaboliți care activează celulele imune ce luptă împotriva cancerului, inhibând creșterea tumorală. Rezultatele ar putea ajuta la înțelegerea mai bună a sistemului nostru imun și la dezvoltarea unor noi imunoterapii împotriva cancerului.

sursa: Science Daily

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *