Mii de cadre medicale din Suceava refuză să se vaccineze anti-COVID. Strategia de vaccinare ajunge în CSAT
Consiliul Suprem de Apărare a Țării va aproba într-o ședință strategia națională de vaccinare antiCOVID-19, a anunțat luni Klaus Iohannis, după discuțiile de la la Palatul Cotroceni cu șefii de la Interne, Armată și Sănătate. Vaccinare despre care președintele afirma zilele trecute că e o chestiune de „securitate națională”. Conform strategiei, prioritatea pentru vaccinare anti covidse vor avea personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centrele rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției. În rândul cadrelor medicale există însă o mare reticență privind vaccinul minune anti covid despre care nu știu mai nimic.
Aproape jumătate dintre cadrele medicale sucevene nu doresc să se vaccineze anti-COVID, motivând fie posibile reacții adverse ale vaccinului, fie faptul că nu au suficiente informații referitoare la vaccin. Reticența lor vine mai ales din lipsa unei campanii eficiente de informare din partea autorităților, informează Obiectivdesuceava.
Direcția de Sănătate Publică Suceava a făcut o solicitare către toate unitățile medicale din județ să noteze personalul medical care este de acord cu vaccinarea, pentru a stabili necesarul de doze, iar cifra nu este deloc încurajatoare. Din cele peste 6.000 de cadre medicale din județ, doar aproximativ 3.000 au semnat că doresc să se vaccineze. „Mai mult de jumătate din numărul angajaților din sistemul sanitar sucevean au refuzat la o primă solicitare acceptul pentru această vaccinare. Avem aproximativ 3.000 de solicitări pentru vaccinare, iar în județ sunt peste 6.000 de cadre medicale.
Și o parte din personalul Spitalului Județean are reticențe în privința acestui vaccin, însă mulți au explicat că nu doresc să se vaccineze motivând că au trecut prin boală și au deja dezvoltați anticorpi. ”Nu mă voi vaccina, am avut coronavirus în aprilie și am anticorpi, la fel ca mulți dintre colegii mei”, a povestit Anca G., asistent generalist la spitalul sucevean. ”Nu știu mai nimic despre acest vaccin. Nu pot să accept doar așa, de dragul șefilor. Ar trebui să ne dea mai multe date. Sincer, îmi este frică de efectele secundare pe care le-ar putea avea”, a declarat Elena S, asistentă. La Spitalul Județean doar asistentele și infirmierele par să fi fost întrebate dacă doresc vaccinarea.
sursa:activenews.ro