Iohannis, de ce nu strigi „A fost nevoie să moară oameni pentru ca Guvernul să demisioneze”?

Au trecut cinci ani de la incendiul din Clubul Colectiv, soldat cu 65 de morți și zeci de răniți, care vor rămâne marcați pe viață. Cinci ani în care vinovații, din punctul meu de vedere, sunt cu totul alții decât cei târnosiți prin sălile de judecată. Nu acesta este cel mai important lucru, într-o justiție care lucrează mai mult la ordin decât în spiritul dreptății, acari Păun se vor găsi oricând. Ci faptul că, atunci, trupele de asalt haștag luau în stăpânire Capitala și marile orașe cu lozinci „Corupția ucide” și „Incompetența ucide”, pe când acum se ascund în spatele unei muțenii bătătoare la ochi.

Secția ATI a fost complet distrusă

Faptul că la spitalul din Piatra Neamț au murit, neputincioși, zece pacienți într-un incendiu, nu a mai impresionat brigăzile artistice de agitație politică. Și apoi, cum să strigi că incompetența și corupția ucid, când la conducere se află cel mai bun guvern din ultimii 30 de ani, așa cum îl cataloghează Iohannis? Cum să le reproșezi liberalilor toată demagogia, tocmai acum, înainte de alegeri? După tragedia de la „Colectiv”, președintele declara că „a fost nevoie să moară oameni pentru ca Guvernul să demisioneze”. Acum, tace apăsător, dând de înțeles că pot muri oricâți, dar Guvernul trebuie să rămână.

Scenă de coșmar

Ancheta de la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț este abia la început. Primele indicii arată că incendiul ar fi fost generat de supraîncălzirea instalației electrice, aglomerată de aparate aflate în funcțiune. O sarcină mult prea mare, căreia aceasta nu i-a mai făcut față. Prezența aparatelor de oxigen a favorizat dezastrul.

Din victime a rămas doar conturul întipărit pe cearșafuri

Pacienții, intubați sau imobilizați, au asistat și au simțit cum ard de vii, fără a putea schița nici cel mai mic gest. Este o scenă de coșmar, pe care „Guvernul cel mai bun” ar trebui să o memoreze și să o vadă minut de minut cu ochii minții, pentru a realiza cât de mult se pricepe la apărarea sănătății și vieții oamenilor. Nu seamănă cu ce s-a întâmplat la „Colectiv”. Acolo era vorba de un loc privat unde, după cum s-a invocat, fiecare și-a asumat, cumva, riscul. Aici este vorba de un spital de stat, ultimul refugiu garantat în fața bolii. Un loc despre care premierul Orban declara că asigură cele mai eficiente măsuri de protecție și de vindecare. S-a văzut.

Ce rezolvă celula de criză?

Cu un sistem de sănătate pus la pământ, situația de la Piatra Neamț nu are cum să fie singulară. Peste tot secțiile ATI sunt aglomerate în exces. Și cu pacienți, și cu aparatură montată aiurea.  Oriunde ne putem trezi cu un caz asemănător, cu alte victime. Abia după tragedie s-a dispus verificarea tuturor secțiilor din țară. De ce nu înainte, nu era previzibil? Guvernul a constituit o celulă de criză. O celulă care să ce? De ce nu s-a făcut o celulă de criză când s-a constatat că manageriatul spitalelor este dezastruos, când politicul a încălecat sistemul de sănătate arogându-și competențe?

O celulă de criză pentru salvarea imaginii Guvernului
Nu este admisibil ca la conducerea spitalului să se fi perindat opt manageri într-un timp foarte scurt, dintre care unul era patron de pompe funebre. Ultimul, numit la fel de politic ca predecesorii lui, este jurist și de restul traseist politic. De ce nu s-a constituit o celulă de criză când a fost blocat examenul pentru medicii specialiști și, ulterior, când angajarea acestora a fost stopată? Și, în final, de ce nu s-a format o celulă de criză când s-a văzut că incompetența, aroganța și îngâmfarea au luat în stăpânire sistemul de sănătate? Sau nu era voie, pentru că era vorba de guvernul lui Iohannis?

Obrăznicia unei declarații

Imediat după tragedie, Nelul Tătaru a dat fuga la Piatra Neamț. A fost doar o secvență de PR, căci nu mai putea rezolva nimic. Putea să aducă și un autocar de asistente și medici, nu mai ajuta la ceva. Lipsa asistentelor, doar două pe tură, nu opt după cum mințea directorul spitalului, nu ar fi dres lucrurile. Prezența lui la locul dezastrului avea ca scop, mai degrabă, dregerea imaginii unui guvern incompetent și ștergerea urmelor. Urmele unui sistem criminal. Declarația lui, însă, depășește în mitocănie și tupeu imaginația omului normal la cap. De vină pentru tragedia de la Piatra Neamț suntem toți! Și asta pentru că am acceptat tot ce s-a întâmplat în materie de sănătate în ultimii 30 de ani. O afirmație care, pe bună dreptate, poate fi considerată de o iresponsabilitate deplină.

Ministrul Sănătății nu va demisiona și nu va răspunde

Culpabilizarea comună pentru ceea ce s-a întâmplat sub imperiul gestionării mizerabile a crizei sanitare de către liberali are ca scop furișarea acestora pe ușa pe care au grijă să și-o lase deschisă. Teoretic, Nelul Tătaru ar fi trebuit să-și anunțe demisia și punerea la dispoziția anchetelor ce vor urma. Nu se va întâmpla însă niciodată, pentru că Guvernul nu are nevoie de asemenea zdruncinături tocmai înainte de alegeri. Vinovați vor fi găsiți niște acari Păun, cât mai îndepărtați de zona liberală. Sâmbăta noaptea nu, nici duminică, dar de luni să ne așteptăm ca Iohannis să acuze PSD ca fiind autorul tuturor dezastrelor din sistemul de sănătate. Doar n-o să strige că „a fost nevoie să moară oameni pentru ca Guvernul să demisioneze”

sursa:national.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *