Instanță din Bruxelles: Obligativitatea purtării măștii în public este neconstituțională

Instanța de poliție din Bruxelles a pronunțat o hotărâre pe 12 ianuarie prin care a achitat un bărbat anchetat pentru că nu purta mască, a declarat joi avocatul său. Judecătorul și-a justificat decizia prin observația că purtarea obligatorie a unei măști în spațiul public este neconstituțională. Ministrul de interne, Annelies Verlinden, a declarat că a atacat decizia.

Instanța a reamintit că cele două articole de lege referitoare la securitatea publică, pe care se bazează decretul ministerial din 30 iunie 2020, prin care a fost stabilită contravenția, sunt excepții de la principiul liberei circulații.

Judecătorul a recunoscut că situația actuală de sănătate justifică o restricție a libertății de circulație și impunerea anumitor măsuri. El a considerat însă că acestea trebuie să se bazeze pe baze juridice – totuși legiuitorul nu a dat o lege pentru a autoriza măsurile restrictive luate de diferiți miniștri de la începutul crizei – și că acestea trebuie să fie compatibile cu celelalte drepturi în vigoare.

Pe 9 august, cetățeanul acuzat a fost găsit la Abatoarele Anderlecht fără a purta o mască pe gură. Infracțiunea se bazează pe decretul ministerial din 30 iunie 2020, care impune populației numeroase măsuri care restricționează drastic libertățile individuale, în încercarea de a încetini epidemia de coronavirus.

Ministrul de Interne a reacționat, subliniind că „decizia ministerială, care este baza legală pentru aplicarea măsurilor corona, a rămas. Hotărârile pronunțate de Consiliul de Stat în ultimele luni confirmă, de asemenea, bazele legale pe care se bazează măsurile decretului ministerial”. Prin urmare acuzarea a făcut apel împotriva deciziei pronunțate la 12 ianuarie de instanța de poliție din Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *