Guvernul Cîţu a aprobat vânzarea Portului Constanța

Premierul Florin Cîțu a anunțat că a fost aprobat un proiect de lege care abrogă legea ce interzicea vânzarea activelor companiilor de stat din România. Este vorba despre legea nr. 173 din 13 august 2020.

„A fost aprobat un proiect de lege foarte mult așteptat de partea puternică a economiei, respectiv de economia privată. Este vorba de  un proiect de lege care abrogă legea  aprobată în Parlamentul României care suspenda un lucru firesc pentru o economie de piață: dreptul companiilor de stat să acceseze fonduri din sectorul privat. Astăzi reparăm o nedreptate. Acest proiect de lege merge la Parlament.  E un mesaj clar spre investitori că acest Guvern susține investițiile, care are nevoie de investiții pentru a se dezvolta și este un semnal corect”, a spus Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.

Printre aceste companii de stat se numără și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, care administrează porturile maritime românești.

În acest moment, CNAPM este deținută în proporție de 80% de statul român, iar 20% din acțiuni sunt deținute de Fondul Proprietatea. Așadar, o cincime din port este deja privat.

Prin abrogarea legii, se deschide calea spre vânzare unui pachet de acțiuni. Guvernul nu a anunțat dacă vrea să păstreze pachetul majoritar sau dacă vrea să vândă mai mult de 50% din acțiuni, ceea ce ar însemna pierderea controlului asupra portului.

Fiind o chestiune care ține de siguranță națională, acest aspect ar trebui lămurit cât mai curând.

Legea nr. 173 din 13 august 2020, propusă de PSD,  privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică, prin care se interzicea, pentru o perioadă de 2 ani, înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută. De asemenea, se suspenda, pentru o perioadă de 2 ani, orice operațiuni privind înstrăinarea acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, precum și la alte societăți la care statul are calitatea de acționar, aflate în curs de realizare.

Reamintim că, la un moment dat, 20% din acțiunile portului Constanța au fost deținute de municipalitatea Constanța. Legea prin care s-a reușit acest lucru a fost declarată neconstituțională.

În 2019, CNAPMC a avut o cifră de afaceri de 349.944.194 lei și un profit net de 108.213.844 lei, adică aproape 296.476 de lei pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *