Fostul colonel SRI a fost condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie

Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, condamnarea fostului colonel SRI Daniel Dragomir la o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni închisoare pentru fapte de corupţie, scrie Radio Europa Liberă.

Soţia sa, Zoica Dragomir a primit 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare. Celor doi li se confiscă puţin peste 2 milioane de lei. Decizia este definitivă.

UPDATE: Daniel Dragomir va fi dat în urmărire generală.

UPDATE: Potrivit poliţiei, Daniel Dragomir nu a fost găsit acasă.

Un comunicat al Poliţiei Capitalei declată: „În baza unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au efectuat verificări la mai multe adrese în vederea depistării unui bărbat de 42 de ani, condamnat definitiv. Având în vedere că cel în cauză nu a fost găsit, se fac demersurile legale pentru a fi dat în urmărire”.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis condamnarea soţilor Dragomir cu majoritate de voturi, magistratul Ciprian Alexandru Ghiţă optând pentru păstrarea pedepsei de la fond, adică un an de închisoare cu suspendare pentru fostul ofiţer. Ceilalţi doi judecători care au înclinat balanţa sunt Mariana Constantinescu şi Ovidiu Năstase Richiţeanu.

În decembrie 2016, Daniel Dragomir a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare, în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi cerut şi primit peste 460.000 de euro de la un om de afaceri pentru a-i proteja afacerile, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri, în acelaşi dosar fiind condamnată şi soţia sa, tot la un an de închisoare cu suspendare.

Şpagă pentru protecţie

Procurorii spun că, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, Dragomir, care îndeplinea funcţia de şef de grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combaterea Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informaţii, beneficiind de ajutorul soţiei sale, a pretins şi, ulterior, a primit de la omul de afaceri Rami Ghaziri, administrator al Agroli Crevedia, suma totală de 462.567 de euro.

Suma era compusă, potrivit anchetatorilor, din 374.078 euro, bani primiţi într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 70.575,87 euro reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionarii unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne şi 18.000 euro, reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia lui Dragomir, Marinela Zoica, în calitate de administrator al firmei nou înfiinţate.

Procurorii DNA au declarat că: „Sumele de bani menţionate mai sus au fost pretinse şi primite de către inculpatul Dragomir Daniel, pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară”.

În sarcina lt. col. (r) Daniel Dragomir s-a mai reţinut că, în perioada octombrie 2012 – 15 februarie 2013, cât şi ulterior, „a folosit datele şi informaţiile având caracter clasificat obţinute în virtutea calităţii de ofiţer al SRI, prin prisma atribuţiilor de serviciu, în mod direct şi în interes personal, în scopul ilicit – propus şi realizat – al obţinerii unor sume de bani şi alte foloase necuvenite şi a permis martorului denunţător accesul la date care se refereau la activitatea infracţională derulată de acesta şi grupul de firme aparţinând acestuia”, a mai arătat DNA în cursul urmăririi penale.

sursa:bursa.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *