Fii atent la aceste nouă semne care ar putea să-ți spună că ficatul tău e bolnav

De cele mai multe ori, bolile ficatului nu dor iar semnele unei boli grave apar de obicei cand e prea tarziu. Cum ne dam seama atunci ca ficatul nostru e bolnav ? Ficatul “ne vorbeste” prin anumite semne, pe care ar trebui sa le tratam cu seriozitate:

1.Abdomen umflat: ciroza, una din afectiunile grave ale ficatului, cauzeaza retentia de lichide in abdomen (afectiune cunoscuta sub denumirea de ascita). Pacientul poate avea aspectul unei femei gravide.

2.Icter: Pielea palida, decolorata si ochii ingalbeniti sunt simptomele cele mai evidente ale unui ficat bolnav. Acest fenomen de ingalbenire este un rezultat al excesului de bilirubina care nu poate fi eliminata. Alte semne asociate nivelului cresut al bilirubinei sunt : urina de culoare inchisa, scaun deschis la culoare si mancarimi insuportabile.

3.Starea de greata: apare datorita capacitatii reduse a organismului de a procesa si elimina toxinele sau datorita schimbarilor de metabolism. Totusi, atunci cand avem greturi sau vomitam fara a avea o cauza cunoscuta sau o problema digestiva depistata, acest simptom poate indica o afectiune serioasa la nivelul ficatului.

4.Pierderea apetitului: un ficat bolnav va declansa semne de alarma tot mai serioase. Pierderea apetitului si scaderea rapida in greutate sunt doua simptome ce indica deja o afectiune serioasa a ficatului.

5.Retetie de fluide: un ficat bolnav inhiba functia circulatorie, astfel incat retinem lichide in zona picioarelor, gleznelor, avand in vedere ca gravitatia atrage aceste fluide in mod natural in aceasta zona a corpului.

6. Oboseala cronica impreuna cu stari de confuzie, tulburari ale memoriei, dificultati in concentrare, “denunta” un ficat obosit.

7.Halena sau respiratia urat mirositoare impreuna cu modificari ale mirosului corpului indica un ficat bolnav, datorita acumularii toxinelor.

8. Colonul iritabil, constipatia si balonarea sunt alte simptome asociate unui ficat obosit, ce survin pe fondul unui metabolism lent.

9.Unul din semnele mai putin cunoscute ale prezentei bolilor la nivelul ficatului este faptul ca ne invinetim repede.

Practic, o afectiune a ficatului are un impact asupra intregului organism. Sa nu uitam ca ficatul este “sediul” apararii sistemului imunitar, ca este cel care filtreaza substantele care ajung in corp si ca tot ficatul are rolul de a fabrica „materialele” din care se reface corpul nostru – aminoacizii, dar si alte substante. Este organul care ajuta corpul sa se refaca in urma uzurii induse de activitatea în lumea exterioara.

sursa:ampress.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *