Elvețienii vor decide prin referendum dacă multinaționalele trebuie să facă mai mult pentru respectarea drepturilor omului

Elveţienii urmează să decidă prin referendum, duminică, dacă multinaţionalele cu sediul în ţara lor trebuie să facă mai mult pentru a garanta respectarea drepturilor omului în activităţile lor în străinătate, dar şi în cele ale furnizorilor lor şi chiar ale partenerilor comerciali, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

Iniţiativa ce va fi supusă votului popular în 29 noiembrie, supranumită ‘multinaţionale responsabile’, ar introduce obligaţia ca întreprinderile să verifice şi să adopte măsuri pentru prevenirea încălcarea acestor drepturi. Companiile respective ar putea să răspundă în faţa tribunalelor elveţiene în cazul unor încălcări.

Susţinătorii acestei iniţiative au lansat o amplă campanie de afişaj în întreaga ţară pentru a-i convinge pe alegători să voteze ‘da’.

Apărătorii iniţiativei au multiplicat exemplele, cum ar fi pesticidele interzise de mult timp în Elveţia şi vândute de compania Syngenta sau poluarea cu microparticule de la o fabrică de ciment a grupului LafargeHolcim în Nigeria.

Un sondaj de opinie efectuat la jumătatea lunii noiembrie de grupul de presă Tamedia indica faptul că 51% din electoratul elveţian ar vota pentru adoptarea acestei iniţiative.

Guvernul federal elveţian a recomandat însă respingerea iniţiativei, considerând că ea ”merge prea departe” şi că nicio altă ţară nu prevede reguli atât de stricte.

Tot duminică, elveţienii vor vota asupra unui text care vizează interdicţia băncii centrale de a putea să contribuie la finanţarea producătorilor de echipament de război. În Elveţia, fabricarea de arme nucleare, biologice şi chimice, precum şi cea de mine anti-infanterie şi arme cu submuniţii este deja interzisă.

Un sondaj publicat în 18 noiembrie de Tamedia arată că 41% dintre alegători ar vota pentru această iniţiativă, iar 58% împotrivă.

Cei care sprijină iniţiativa cer ca împrumuturile acordate companiilor care fabrică produsele respective să fie interzise şi ca banca centrală să nu mai aibă dreptul de a deţine acţiuni sau fonduri investite în acest tip de întreprinderi. Campania a fost lansată de asociaţia pacifistă ‘Grupul pentru o Elveţie fără arme’ şi de organizaţia de tineret al Verzilor.

sursa:stiripesurse.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *