Doar câteva mici indicii ale supravegherii

  Niște mici indicii prin care să îți dai seama cât de mult, în mod total, deplin, îți este controlată activitatea de pe internet…

De exemplu, când intrați pe net cu laptopul sau telefonul cu un alt id de net, de pe o altă rețea decât data precedentă și aveți memoria accesărilor și căutărilor browser-ului folosit pe celelalte reţele, v-ați întrebat a cui este memoria asta? Dacă vă aparține? Hai, că e foarte simplu răspunsul! Nu e a id-ului, a rețelei de net, nu?, pentru că tocmai ați schimbat-o. Dar nu e nici a laptopului, pentru că o aveți și invers: pe un alt laptop folosind același id de net, rețea? Hmmm… La fel se petrece și cu telefonul, în care veți avea memoria accesărilor și de pe media, dar și din wi-fi.

Atunci a cui e memoria asta?! …V-ați prins? Răspunsul e simplu: A „lor” e memoria. A „stăpânilor” internetului. Înregistrează tot ce ați căutat și accesat… E doar un mic și simplu exemplu a ceea ce ar fi necesar să fie clar și binecunoscut: tot ce faceți pe internet este înregistrat, fie că e vorba despre site-uri, facebook sau messenger. Mai mult, alți algoritmi decât cei care vă memorează și cataloghează comportamentul, vi-l și determină prin favorizarea anumitor curente de idei și discriminarea altora.

Mai există apoi acea poveste a ștergerii amprentelor de pe internet prin apelul la înlocuitori ai Windows-ului, care este o „sublimă” balivernă, fabricată în aceleași sens, al hrănirii iluziei libertății. Ce nu are în vedere teoria e un aspect destul de simplu, și anume că această supraveghere se face din afară, și nu dinăuntru, că tu ești cel care apelează la o rețea integrată, ce depășește capabilitățile fiecăruia și oricui.

Așa se face că atunci când senatoarea Gabriela Crețu spunea „Noi trăim în capitalismul supravegherii, în momentul ăsta se extrag informaţii din noi”, a rostit un adevăr al zilelor noastre. Cu toate că ignoranții și infatuații au ironizat aspru și îndelung exprimarea. Și această prostie omenească prin care nu credem sau nu înțelegem ceea ce nu ni se servește ca adevăr este intens speculată în aceste medii ale supravegherii, cea care derivă din ignoranța și suficiența ce le transmit idioților lor purtători că nu mai există nicio altă realitate decât cea pe care au deprins-o prin eforturile lor intelectuale, de altfel minime.

Există o realitate a controlului ideilor și conştiinţei, care funcționează și prin „scăparea”, „eliberarea” pe piață a unor idei, opinii și credințe contrare celor „oficiale”, de dorit de către sistem. Aceasta se face în scopul de a le studia aderența de care se bucură pe piață și a le contracara la momentele oportune, de a le ține sub control. Este un mecanism important al unei propagande eficiente, inteligente, cum este cea capitalistă, spre deosebire de cea rudimentară comunistă, care le reprima violent, până a pierdut orice legătură cu conştiinţa colectivă. Propaganda capitalistă permite să fie exprimate deschis, prin ceea ce se numește „libertate de exprimare”, și în felul acesta le controlează… În final, aceeași propagandă va avea grijă să prevaleze și să triumfe opiniile și convingerile care sunt agreate, dar astfel este înfrântă și opoziția: fiind întreținută iluzia libertății de exprimare și dezarmați de acordul public cei care susțin puncte de vedere contrare, iar asta prin agenții plătiți ai mediei principale.

Aceasta se mai petrece și pentru că, precum orice altceva în capitalism, pentru propagandă nu importă sinceritatea convingerilor, cu atât mai puțin nu au de a face noțiuni precum „adevărul” și „dreptatea”, ci eficiența, „sfânta” eficiență. Este aspectul de care și-a dar seama Soljeniţîn atunci când spunea că în URSS nu era lăsat să vorbească, pe când în Occident poate vorbi liber dar nu contează…

Totul este supravegheat și controlat acum, și „libertatea de exprimare” cel mai mult!

   Sursa: http://www.yogaesoteric.net/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *