Din martie se introduce pașaportul Covid-19, fără de care nu se poate călători cu avionul

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aeriene (IATA) va introduce din martie permisul de călătorie care ține cont de vaccinarea titularului și de eventualele teste COVID efectuate. Antena 3 a obținut în premieră imagini cu noul pașaport ce va putea fi folosit de cei care vor efectua călătorii cu avionul.

Permisul IATA va fi lansat sub forma unei aplicații digitale și va funcționa ca mecanism de facilitare a accesului la bordul aeronavelor.

Cei care vor apărea în baza de date ca vaccinați sau testați pentru COVID-19 cu rezultat negativ, vor primi undă verde (OK to travel) pentru a afectua zborul.

Cum va arăta pașaportul internațional COVID-19 cu care se va putea zbura din martie: IATA a prezentat aplicația 152

Potrivit IATA, principala prioritate este de a face oamenii să călătorească din nou în siguranță. În termenul imediat, aceasta înseamnă stabilirea încrederii în guverne că testarea sistematică COVID-19 înainte de plecare poate funcționa ca înlocuitor pentru cerințele de carantină. Și asta se va dezvolta în cele din urmă într-un program de vaccinare.

IATA Travel Pass este o soluție pentru ambele. Acesta este construit în module ca o soluție industrială bazată pe standarde open source. Poate fi utilizat în combinație cu alți furnizori sau ca soluție end-to-end. Cel mai important lucru este că este receptiv la nevoile industriei, permițând totodată o piață competitivă.

Permisul de călătorie care ține cont de vaccinarea titularului și de eventualele teste COVID efectuate, devine realitate peste câteva săptămâni.

Cum va arăta pașaportul internațional COVID-19 cu care se va putea zbura din martie: IATA a prezentat aplicația 152

Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aeriene (IATA), care înglobează aproape 300 de companii aeriene din toată lumea și este responsabilă pentru 82% din traficul aerian mondial, a anunţat lansarea acestui tip de document la finalul lunii martie.

Permisul IATA este destinat să accelereze procesul de check-in și, implicit, facilitarea călătoriilor internaţionale, scrie Reuters.

Conform sursei citate, premisul IATA „pune rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul înregistrare în vederea îmbarcării la bord”.

De remarcat că funcționarea acestui permis presupune existența unui certificat de vaccinare și/sau rezultatul testului COVID, documente a căror emitere nu este în responsabilitatea IATA.

Germania și Franța, cele mai puternice țări din UE și cu cea mai mare influență la nivel european, au transmis, miercuri, că exclud posibilitatea acordării unor privilegii persoanelor vaccinate, în contextul în care experţii avertizează asupra riscului limitării libertăţilor şi ajungerii la situaţii discriminatorii. Așadar în proporție covârșitoare acest mesaj arată că pașaportul de vaccinare nu va deveni realitate în UE și dacă va exista va avea doar un scop medical, dar nu de a permite sau a interzice accesul persoanelor într-o altă țară.

„Atât timp cât numărul persoanelor vaccinate încă este mult mai mic decât al celor care aşteaptă vaccinare, statul nu trebuie să trateze diferit cele două grupuri. În plus, trebuie să se demonstreze clar dacă persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

La rândul său, Administraţia Emmanuel Macron a respins ideea vaccinării obligatorii şi posibilitatea acordării de privilegii persoanelor vaccinate, argumentând că acest lucru ar fi o limitare a libertăţilor.

„În momentul actual, nu le putem oferi drepturi suplimentare persoanelor care au fost vaccinate în raport cu cei care nu au acces. Campania de vaccinare se derulează progresiv. Ar fi extrem de incorect şi paradoxal să le spunem persoanelor care nu sunt vaccinate că nu au dreptul să iasă ori să reia anumite activităţi”, a declarat Clément Beaune, secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, pentru postul BFMTV.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *