240 de oameni din Israel au descoperit că s-au infectat cu covid 19 după administrarea vaccinului Pfizer. Patru oameni au murit la scurt timp după efectuarea vaccinului

Peste 200 de persoane au fost diagnosticate cu noul virus în Israel, la câteva zile după ce au făcut prima doză din vaccinul Pfizer, notează Times of Israel.

„Vaccinul Pfizer nu este făcut cu coronavirusul în sine, ceea ce înseamnă că nu există nicio șansă ca cineva să-l prindă din vaccin. În schimb, vaccinul conține o bucată de cod genetic care antrenează sistemul imunitar să recunoască proteina cu vârfuri pe suprafața virusului și să creeze anticorpi pentru a ataca dacă întâlnește covidul.

Studiile nu au determinat încă dacă vaccinul permite unei persoane să aibă boala și să o răspândească, fără a se îmbolnăvi: pasajele nazale, dincolo de acoperirea anticorpilor, ar putea adăposti în continuare multiplicarea particulelor de virus.

În timp ce acestea nu ar dăuna purtătorului – deoarece orice virus care pătrunde mai adânc în corp ar fi rapid distrus de sistemul imunitar antrenat – acestea ar putea fi totuși expulzate prin nas și gură și infectate pe alții.

Marea majoritate a israelienilor care au fost vaccinați nu au raportat nicio problemă de la momentul injectării. Aproximativ una din o mie de persoane au raportat că suferă de efecte secundare ușoare, doar câteva zeci căutau asistență medicală după vaccinarea, au arătat cifrele publicate miercuri. Conform autorităților, peste 1 milion de israelieni s-au vaccinat deja.

Cele mai frecvente efecte secundare raportate au fost slăbiciune, amețeli și febră, cu 319 de cazuri combinate, a spus ministerul. Cinci au raportat, de asemenea, suferința de diaree. Alte 293 de persoane au raportat simptome localizate în care a fost administrată injecția, cum ar fi durerea, restricția mișcării, umflarea și roșeața.

Paisprezece persoane au spus că au reacții alergice, cum ar fi mâncărime și umflarea limbii și a gâtului.

În plus, 26 de persoane au suferit ceea ce ministerul a descris ca „simptome neurologice”, 19 plângându-se de o senzație de furnicătură în braț.

Ministerul a menționat că doar 51 de persoane (0,008%) dintre cei care au raportat că au suferit efecte secundare au declarat că au solicitat asistență medicală pentru simptomele lor.

Potrivit radiodifuzorului public Kan, au existat patru cazuri în care oameni din Israel au murit la scurt timp după ce au primit vaccinarea, însă trei din cele patru au fost considerate de către Ministerul Sănătății, precum și de către membrii familiei și de către medici, ca fiind fără legătură cu vaccinarea. Al patrulea caz, un bărbat în vârstă de 88 de ani, care avea probleme grave de sănătate preexistente, este în prezent cercetat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *