Traian Băsescu, despre Dosarul Revoluției: ‘Trebuie să mai treacă o generație ca să avem niște procurori care să pună lucrurile acolo unde sunt’

Fostul președinte Traian Băsescu, a declarat vineri seara la ‘Legile Puteri’, că procurorii au toate datele pentru a stabili vinovații. Fostul președinte consideră că singurul motiv pentru care sentința este amânată este că mulți dintre cei care au tras atunci în populație se află încă în funcții importante, în MApN.

”Îmi este foarte greu să dau un pronostic. Ce pot spune, pentru că știu că e în dosar, este că procurorii au toate datele pentru a stabili vinovații: jurnalele de luptă ale unităților militare, evidența întregii cantități de muniție care s-a tras. Îmi este greu să spun ce-i împiedică, am insistat.

În afara de episodul Kovesi, care a devenit public, sunt multe episoade. În ultima parte a mandatului, disperat de ineficiența dosarului, l-am desemnat pe Codruț Olaru, adjunct al Procurorului General, să se ocupe de acest lucru. Dosarul fiind la procurori militari, am primit un document în care concluzia era una singură: neînceperea urmăririi penale. În acest moment s-a încheiat și mandatul meu, și capacitatea de a face ceva.

Am o singură explicație: un timp după Revoluție, cei care ordonaseră să se tragă erau încă în activitate și aveau influență majoră pe Parchetul Militar. Între timp, au ajuns în funcții înalte din MApN cei care au tras: locotenenți, locotenenți majori, căpitani. Probabil trebuie să mai treacă o generație ca să avem niște procurori care să pună lucrurile acolo unde sunt.

Aici nu există scuză. S-a dovedit în tot lagărul comunist că s-a putut schimba sistemul fără să se tragă. Suntem singura țară în care a fost scoasă armata în stradă. Dincolo de a face dreptate celor 1.600 de împușcați și 3.300 de răniți, întrebarea este ce a fost: revoluție, lovitură de stat sau puci militar?

Numai cei care pot pune cap la cap toate datele din dosar pot să vadă firul acțiunii. Dacă a fost revoluție populară, nu se trăgea. Este raționamentul meu simplu. Deci cineva, cu forța armelor, a dat puterea altcuiva. În lipsa armelor, erau soluțiile democratice care au funcționat în toate statele comuniste.Părerea mea este că mulți dintre cei care au executat ordinul de a trage în populație sunt astăzi în funcții foarte înalte prin MApN și procurorii militari se vor mai abține o bună bucată de timp”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu la ‘Legile Puteri’, informează realitatea.net

Sursa:bugetul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *