Efectele secundare ale vaccinului antiCOVID-19 al Pfizer, cuprinse în prospect

Expertul în sănătate publică, Răzvan Cherecheș, profesor în SUA și la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, a prezentat câteva informații cuprinse în prospectul vaccinului antiCOVID-19 al Pfizer BNT162b2, apărut pe site-ul Guvernului britanic.

Astfel, în ceea ce privește efectele secundare, prospectul citat de profesorul român arată că cele mai frecvente (mai mult de 1 din 10 persoane) sunt durere la locul vaccinării, oboseală, durere de cap, durere musculară, frisoane. dureri articulare, febră.

La efecte secundare obișnuite (1 din 10 persoane) sunt enumerate umflătură și roșeață la locul injectării și greață, iar ca efecte secundare rare (1 din 100 persoane) sunt enumerate noduli limfatici umflați, stare de rău.

Potrivit aceleiași surse, vaccinul se poate administra adulților și tinerilor peste 16 ani, iar prezența febrei moderate sau infecția căilor respiratorii superioare (răceală) nu sunt contraindicații, după cum scrie profesorul Cherecheș, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, vaccinul conține 2 doze care se administrează la o distanță de 21 de zile, iar protecția împotriva COVID-19 va fi activă cel mai probabil la 7 zile de la a 2-a doză, după cum citează specialistul.

Referitor la precauțiile la administrare (la decizia medicilor), prospectul, citat de prof. Răzvan Cherecheș, acestea sunt: reacții alergice la doza anterioară de vaccin BNT162b2; boală repiratorie severă cu febră mare; sistem imun slăbit – infecție HIV, medicamente care afectează sistemul imun; hemoragii, faci vânătăi ușor sau medicamente care afectează coagularea.

În ceea ce privește contraindicații, acestea sunt: dacă ești alergic(ă) la componentele vaccinului (erupție pe piele, umflarea feței sau a limbii, respirație sacadată).

În prospect se precizează că după decongelare, vaccinul poate fi utilizat în următoarele șase ore.

Întregul prospect poate fi consultat AICI

Sursa:rohealthreviw.ro

1 thought on “Efectele secundare ale vaccinului antiCOVID-19 al Pfizer, cuprinse în prospect

  1. Eu propun ca toti politiciani ei sa faca intai vaccinul, si dupa cateva luni fac ceilalti oamini.
    Asta fiind ca incredere este f slaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *