Bulgaria renunță la vaccinarea programată, după ce doar 1,7% din populație s-a vaccinat

După ce premierul B̫o̫i̫k̫o̫ b̫o̫r̫i̫s̫o̫v̫a dispus vineri ca centrele de v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫re să fie deschise pentru toată lumea, circa 33.000 de persoane au fost v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫t̫e în ultimele trei zile, faţă de 90.000 în cele şapte săptămâni anterioare, B̫u̫l̫g̫a̫r̫i̫a̫ ajungând acum la un procent de circa 1,7% din populaţie v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫t̫ă, cel mai mic din E̫u̫r̫o̫p̫a̫

Lipsa de interes pentru v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫r̫e̫a̫ anti-C̫O̫V̫I̫D̫-19în rândul unei mari părţi a populaţiei bulgare a determinat guvernul de la S̫o̫f̫i̫a̫ să renunţe la strategia de v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫re în etape şi să ofere v̫a̫c̫c̫i̫n̫ul oricui doreşte să se v̫a̫c̫c̫i̫n̫e̫z̫e̫, relatează Agerpres.

Înaintea de a schimba strategia, B̫u̫l̫g̫a̫r̫i̫a̫ se afla în fazele a treia şi a patra a procesului de v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫re, respectiv v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫r̫e̫a̫ persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, angajaţilor din domeniul securităţii şi a celor din sectoarele esenţiale.

Potrivit sondajelor, aproximativ jumătate dintre bulgari refuză v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫r̫e̫a̫ anti-c̫o̫v̫i̫d̫-19, iar alţi circa 23% încă se mai gândesc dacă se vor v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫.

Într-un mesaj în care a anunţat renunţarea la strategia de v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫re anti-C̫O̫V̫I̫D̫-19în etape, premierul Bulgariei a deplâns faptul că numai circa 10% dintre persoanele care au cerut să fie v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫t̫e, conform etapei în care se regăseau, s-au prezentat la centrele de v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫re la data când au fost programate.

Pe de altă parte, B̫u̫l̫g̫a̫r̫i̫a̫ a decis folosirea tuturor dozelor de v̫a̫c̫c̫i̫n̫ disponibile, fără a constitui rezerve pentru rapel, întrucât anticipează o creştere a livrărilor de v̫a̫c̫c̫i̫n̫ în luna martie.

Cea mai mare cantitate de v̫a̫c̫c̫i̫n̫ comandată de guvernul bulgar este din cel produs de A̫s̫t̫r̫a̫z̫e̫n̫e̫c̫a̫, 4,5 milioane de doze, faţă de 3 milioane de doze P̫f̫i̫z̫e̫r̫/b̫i̫o̫n̫t̫e̫c̫h̫şi 460.000 Moderna.

Pe de altă parte, Ministerul b̫u̫l̫g̫a̫r̫ a̫l̫ Sănătăţii a dispus ca la sfârşit de săptămână centrele de vaccinarea să fie deschise 24 de ore din 24. La rândul său, premierul Borisov a spus că „echipele (mobile de v̫a̫c̫c̫i̫n̫a̫re) trebuie să ajungă la oamenii care doresc să se vaccineze chiar şi în zonele cele mai mici şi izolate”, în timp ce ministrul sănătăţii Kostadin Anghelov a asigurat că se iau măsuri logistice pentru aceasta.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *